DETA op het SPNHC Congres
Van 25 tot 31 mei 2019 heeft het jaarlijkse SPNHC Congres in Chicago plaatsgevonden. Een jaarlijks congres waar Herbarium en Entomologie professionals van over de hele wereld samen komen. Het thema van dit jaar: ‘Making the case for natural History Collections’.
Onze CEO Frank Veldhuizen was ook van de partij. Dit jaar niet alleen als bezoeker, maar ook als DETA vertegenwoordiger. DETA, of de Data Entry and Transcription Application, is een door Alembo ontwikkelde applicatie voor het makkelijk, snel en van hoge kwaliteit invoeren van Herbarium en Entomologie collecties.
Hoog tijd om Frank de hemd van het lijf te vragen over dit congres!
Hoe was het op het SPNHC congres dit jaar?
“Erg goed! Het was een vrij lange conferentie, van maandag tot vrijdag. Van deze 5 dagen waren er 2 waarin alle presentaties en demo’s werden gegeven over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beheren en conserveren van Herbarium en Entomologie collecties. Best druk”.
Welke mensen bezoeken het SPNHC congres?
“Binnen het domein van Herbarium en Entomologie valt een ruime groep van verschillende beroepen. Zo waren er biologen en onderzoekers, maar ook software ontwikkelaars en outsource partijen zoals Alembo.
Het motto van dit jaar was: ‘Making the case for Natural History Collections’.
De nadruk lag dan ook op het meer moderniseren van de verschillende collecties en hoe deze goed online kunnen worden gebracht. Voornamelijk met het oog op kinderen en jongeren die veel tijd online doorbrengen. DETA is hier perfect voor. Met DETA ben je super goed en snel in staat om de informatie die de scan of jpeg bevat in te voeren in een uitgebreid systeem. Het bleek ook echt dat er behoefte is aan zo’n applicatie, heel leuk!”
Hoe ging de presentatie en de live demo?
“Het is erg goed gegaan! De presentatie stond om 8:30 ingepland en er waren zo’n 40 mensen die hier speciaal voor waren gekomen.
DETA zorgt voor een snelle en efficiënte manier van het invoeren van Herbarium en Entomologie collectie exemplaren. Een nadeel is dat het altijd ‘out of pocket’ kosten zijn, dus deze moeten altijd worden verantwoord, en dat DETA een invoer applicatie is. Dit betekent dat instituten vaak achter de applicatie gebruik maken van verouderde collecties software. DETA kan hier eenvoudig aan gekoppeld worden, maar wat IT technisch eenvoudig is, is soms lastig te begrijpen. Tijdens de presentatie hebben we onder andere uitgelegd hoe DETA deze problemen aanpakt.
Ook hebben we in de presentatie een live demo gegeven. Wat hier is gebeurd, is dat operators vanuit Suriname mijn computer op afstand overnamen en met DETA aan de slag gingen, waarbij DETA in de data kan die op servers in Nederland staan. Dus wat je krijgt is dat operators een computer in Chicago overnamen, die werkt op servers en data bases in Nederland. Dat ging super vloeiend! En dat allemaal over de Wifi.”