Boekhoud trends voor 2021

De dynamische wereld van het boekhouden is voortdurend aan verandering onderhevig. Van het (digitaal) verwerken van bonnen en facturen tot het voorspellende vermogen van machine learning; hieronder de belangrijkste ontwikkelingen!

1. Digitale ondersteuning/No hands accountancy

Bonnetjes fotograferen en direct via een app laten opnemen in jouw administratie, bedragen lopen automatisch door in de winst- en verliesrekening en bankrekeningen koppelen gemakkelijk aan de boekhouding zodat alle bij- en afschrijvingen automatisch worden verwerkt. In het digitale tijdperk hoeft u helemaal niet meer zo veel zelf te doen. Jarenlang gemak van een éénmalige (tijds)investering, dat is het idee.

Niet alleen kunnen bonnetjes en facturen automatisch worden verwerkt, ook de facturen van leveranciers kunnen automatisch verwerkt worden, zodat hier geen omkijken naar is.  

Door de toenemende hoeveelheid tools nemen ook de mogelijkheden tot het eenvoudig(er) zelf uitvoeren van de boekhouding toe. Onze Virtuele Assistenten en onze boekhoudafdeling assisteren bij administratieve taken zoals het verwerken van binnenkomende facturen of het inboeken hiervan. Voor het goed uitvoeren van deze taken maken zij gebruik van een scala aan tools. In ons blog ‘Tools en applicaties waar Alembo mee werkt’ staat onderaan de pagina een overzicht van alle financiële software systemen en handige tools om toe te voegen aan uw self-service boekhouding.

2. Machine learning

Machine learning, Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie: door slimme software toe te passen op de administratie krijgt deze een voorspellend vermogen, worden vreemde transacties onder de aandacht gebracht en kan er bij wijze van spreken nu al de balans voor volgende maand opgemaakt worden.

Op het gebied van de ontwikkelingen van deze software pakketten gebeurt er enorm veel. Neem de tijd voor het kiezen van een veelzijdig boekhoudpakket dat in alle gemakken voorziet’.

3. Security

De razendsnelle digitaal innoverende wereld brengt daarmee ook nieuwe uitdagingen met zich mee: het beveiligen van alle on- en offline opgeslagen informatie, persoonsgegevens, en bedrijfsdata. Vandaar dat dit ook één van de meest besproken en belangrijkste thema’s is binnen de accountancy in 2020. Een goed opgezette beveiliging en goed getraind personeel zijn de middelen om organisaties te wapenen tegen buitenstaanders en om het risico op een mogelijk doemscenario te verkleinen.

4. Meer dienstverlening door banken

Wanneer u een alternatief kiest om uw boekhouding uit te besteden is er altijd nog de mogelijkheid gebruik te maken van de dienstverlening van de banken zelf. En deze dienstverlening is zich aan het uitbreiden. Zowel gratis als betaalde hulp biedt voor steeds meer (kleinere) ondernemers een goede oplossing. Steeds meer banken bieden gratis tools en overzichten waarmee inzichten worden verworven omtrent inkomsten en uitgaven op uw lopende (zakelijke) rekening. Voor een groot aantal ZZP’ers biedt dit al voldoende hulp bij het vereenvoudigen van de boekhouding.

5. Instant Payments

Door razendsnelle overboekingen is wachten op uw geld steeds meer een activiteit van het verleden. Binnen dezelfde bank werkt dit meestal al zo, deze snelle manier van betalen is met Instant Payments voortaan ook mogelijk tussen verschillende banken. Dit opent de deuren voor een echte real-time boekhouding waarbij te zien is of de klant heeft betaald.

6. Analyseren in plaats van registreren

Ellenlange Excelsheets vol met getalletjes behoren in de nabije toekomst tot het verleden. De steeds slimmere software vervangt dit veelal handmatige werk en biedt daarmee nieuwe mogelijkheden voor het analyseren van financiële gegevens. Het resultaat van uw boekhouding is niet langer een kloppend kasboek, een gedegen analyse van uw geldstromen biedt inzicht in waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

Daarmee zien we ook de overkoepelende trends voor accountants en boekhouders van de afgelopen jaren: de werkzaamheden verschuiven steeds meer van invoeren en controleren naar het analyseren en adviseren van hun klanten. Deze verandering is van toegevoegde waarde en zorgt ervoor dat accountants en boekhouders steeds meer op de voorgrond moeten treden, hun kennis moeten delen om een goed verhaal neer te zetten. Social media, en andere content marketing, laat dan ook een sterke groei zien binnen deze sector.

7. Offshoring van assistent accountancy taken aan een externe partij

Door de toenemende vraag naar accountants en boekhouders wordt het steeds lastiger geschikte teamleden in Nederland te vinden. Het outsourcen van deze taken aan een externe partij biedt hiervoor een passende oplossing. We merken hierin ook een toename aan klantvragen. Onze boekhouders en Virtuele Assistenten leveren steeds meer Assistent Accountancy diensten aan een groeiend aantal Accountant- en boekhoudkantoren. Lees meer over hoe VANTHUL onze samenwerking ervaart.


Geef vandaag nog een boost aan uw business

Neem gerust contact met ons op!

Operationele diensten uitbesteden