Transcriptie

Home/Transcriptie
Transcriptie2020-06-11T15:57:12+02:00

Wat is Transcriptie?

Herbarium en Entomologie collecties bevatten (vaak) miljoenen exemplaren van verborgen plantenschatten- en andere biologische vondsten. Deze collecties zijn essentieel voor de wetenschap en de toekomst. Zonder deze exemplaren zou er bijvoorbeeld geen vergelijkingsmaterialen voor onderzoeken, geen vaststelling van wetenschappelijke vondsten of tijds documentatie zijn. Met het internet, en daarmee de digitalisering van niet gestructureerde informatie, moeten musea en andere instituten geloven aan het online beheren en bijhouden van deze enorme informatie schatten. Eén van de belangrijkste functies is niet alleen het bijhouden, maar ook het verschaffen van online informatie. Door de omvang en complexiteit van de collecties is het niet verwonderlijk dat het beheren en bijhouden veel geld en tijd kost. Ook kan de kwaliteit niet goed worden gewaarborgd, onder andere door de verouderde software die wordt gebruikt.

Transcriptie is het overnemen en gestructureerd invoeren van niet-gestructureerde informatie.
Met behulp van de zelfontwikkelde applicatie DETA begeleidt Alembo onder andere Naturalis en het Smithsonian Instituut in Washington met het verwerken en digitaliseren van hun Herbarium sheet collecties. In totaal zijn dit ca 3 miljoen Herbarium sheets. Met DETA heeft de opdrachtgever continu inzicht in voortgang, kwaliteit en productieproces. Desgewenst kan gebruik worden gemaakt van de applicaties van de opdrachtgever.

Voorbeelden

Naturalis

Naturalis had ca 2 miljoen herbarium sheets. Deze sheets bevatten informatie over planten gevonden in diverse gebieden en onderzoekers maken daar veelvuldig gebruik van. Naturalis heeft deze sheets professioneel laten scannen door Picturae en de informatie op de sheets is door Alembo ingevoerd. Hiermee is de informatie via het Internet beschikbaar gekomen en kunnen onderzoekers over heel de wereld toegang krijgen tot het Naturalis Herbarium.

  1. Doorlooptijd 2,5 jaar.
  2. Gemiddeld 50 Fte’s.
  3. Kwalitatief hoogwaardige invoer.

Informatie over dit traject: https://science.naturalis.nl/en/collection/digitization/digitizing-herbarium/

Klantcase Naturalis digitaliseren Herbaria

Notariskantoren en Bewindvoerders

Netwerk Notarissen

Notariskantoren en Bewindvoerders hebben nog archieven met grote hoeveelheden informatie. Wordt deze informatie gedigitaliseerd en op een gestructureerde wijze beschikbaar gesteld, dan scheelt dit niet alleen fysieke ruimte, maar ook de ergernis van continu zoeken naar oude dossiers.

Alembo neemt relevantie informatie over, waardoor het dossier eenvoudig te openen is. Het dossier is daarbij altijd in gescande form beschikbaar. Vanuit de kantoorstoel wordt het dossier toegankelijk en doorzoekbaar gemaakt.

Het Smithsonian Instituut in Washington

Het Smithsonian Instituut in Washington heeft een collectie van ettelijke miljoenen Herbarium sheets. Het Smithsonian is een traject gestart om de sheets te digitaliseren en om de informatie door Alembo over te laten nemen. DETA, de door Alembo ontwikkelde applicatie wordt daarvoor gebruikt.

De samenwerking is samen met Picturae. Het traject is voor de onderzoekswereld van groot belang, waarover het Science Magazine een artikel heeft geschreven.

Smithsonian Instituut in Washington

Een veilinghuis

Veilinghuis

Een veilinghuis, dat onbekend wenst te blijven, heeft veilinginformatie over veilingen in het verleden opgeslagen in een papieren archief. Zijn er nieuwe stukken te veilen, stukken waar eerder een veiling over is geweest, dan werd terug gegrepen naar dat archief om een goede prijs te kunnen bepalen. Inmiddels heeft het archief een omvang van een grote kamer en is het vinden van de juiste veiling een crime.

Het archief is gescand, de relevantie informatie overgenomen in DETA. Nu hebben de taxateurs relevante informatie binnen handbereik. Het geheel werkt sneller en beter.

Dit eenmalige project is overgegaan naar een continue dienstverlening door Alembo

Plantentuin Meise

Plantentuin Meise heeft miljoenen Herbarium sheets die gedigitaliseerd worden door Picturae. Alembo neemt relevante informatie over in DETA. De herbarium sheets komen gestructureerd beschikbaar voor de onderzoekers. Zowel Plantentuin Meise, als Picturae gebruiken DETA om voortgang en kwaliteit te monitoren.

Het project zal in meerdere fases worden uitgevoerd. Meise heeft Alembo in Paramaribo bezocht om door de aanpak te gaan.

http://www.br.fgov.be/PUBLIC/GENERAL/GENERALNL/

Plantentuin Meise