Hoe robuust is de Alembo Ict infrastructuur?

Een logische en goede vraag die ons geregeld wordt gesteld. Bij outsourcen is het niet meer dan normaal dat de ICT van de serviceprovider goed is ingeregeld. In deze blog lichten we de ontwikkelingen op het gebied van ICT, Infrastructuur en veiligheid graag toe.  

ICT infrastructuur

De ICT Alembo Infrastructuur is in 2019 volledig vernieuwd, mede door de groei van de organisatie was dit noodzakelijk. Onze externe security specialist Secured by Design uit Amsterdam is ingezet om de veiligheid en integriteit van de systemen te waarborgen en het vernieuwde netwerk samen met onze ICT’ers te implementeren. 

Hiermee is een zeer robuuste oplossing gekomen waarbij alle essentiële hardware dubbel is uitgevoerd. De infra is inclusief: 

  • Fortinet Fortigate Firewalls (2019)
  • Cisco Routers (2019)
  • Twee data providers
  •  HP servers (2019)

Het gebruik van deze nieuwe moderne apparatuur zorgt voor efficiëntie en een robuuste verbindingen. Alembo is via twee providers gekoppeld met het internet, de belangrijkste verbinding is glasvezel, specifiek getrokken naar het kantoor. Daarbovenop is er een 4G dataverbinding en is er ADSL. Door deze onafhankelijke verbindingen is het internet zeer goed en robuust. Het netwerk is zo ingericht dat bij eventuele uitval van 1 internetverbinding, automatisch geschakeld wordt naar de andere internetverbinding, waardoor uitval niet opvalt en business as usual doorgaat.

Security on top of mind

De security is zo ingeregeld dat het Alembo netwerk excellent beveiligd is tegen eventuele externe ‘aanvallen’ van buitenaf. Er zijn heel wat firewall protocollen actief die ervoor zorgen dat Alembo beveiligd is tegen ongewenste invloeden van het “World Wide Web”. 

Naast de firewall maken wij ook gebruik van VPN verbindingen tussen het lokale netwerk van Alembo en klantsystemen in Nederland. De VPN verbinding zorgt ervoor dat alle dataverkeer via een gesloten (encrypted) verbinding loopt. Door de corona pandemie is het ook mogelijk voor onze collega’s om van huis uit te werken. Ook zij maken gebruik van eenVPN verbinding.

Uw data in veilige handen

Ons netwerk is verbonden met klantsystemen. Deze verbinding gaat altijd via een beveiligde VPN verbinding.  Data en gegevens staan en blijven opgeslagen op servers van TransIP in Amsterdam.

Alembo is uiteraard ISO 9.001 gecertificeerd en wij werken conform ISO 27.001. De certificatie van ISO 27.001 is gepland met KIWA Leiden en zal gebeuren nadat er weer normaal vliegverkeer mogelijk is. Alembo is daarnaast voor alle security audits geslaagd, waaronder voor KPN, ABN AMRO, Internationale Bank en een Belgische Telecom. Alembo werkt conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) welke van toepassing is in de hele Europese Unie. Wanneer er sprake is van het werken met persoonsgegevens, wordt er een Verwerkersovereenkomst, gebaseerd op het EU standaard model, overeengekomen. 

Optimale internetverbinding en waarborgen kwaliteit

Zoals eerder in dit stuk beschreven bestaat het netwerk van Alembo uit twee internetaansluitingen die simultaan werken. Als één van de verbindingen uitvalt is er altijd nog een ander beschikbaar, waardoor er een optimale internetverbinding is. 

Voor het waarborgen van de kwaliteit worden onze systemen optimaal geupdate en is er een monitoringsysteem die de verbinding monitort. Onze ICT’ers zijn 24×7 bereikbaar voor onze medewerkers om hen bij eventuele vragen of issues snel te kunnen helpen en ondersteunen.

Betekent dit dat er nooit storingen zijn?

Vanuit Alembo gezien is de uptime (het hebben van een goed werkende verbinding) > 99%. Dit betekent niet dat er nooit storingen zijn. Veel bedrijven hebben legacy systemen die storingsgevoelig kunnen zijn. Een netwerk is net zo sterk als de zwakste schakel. Onze medewerkers worden soms geconfronteerd met een niet werkende verbinding en schakelen dan of de klant en/of onze storingsdienst in.

Tot 2019 was de primaire gedachte, dit komt door de verwerker (Alembo). We zien nu dat het zelden tot nooit is dat de storing komt door de systemen van Alembo. Als service provider hoort dit uiteraard ook gewoon goed te zijn.

Workshop ICT Infra voor Alembo teamleads

Recent is er in samenwerking met onze partner Secured by Design een workshop georganiseerd voor onze teamleiders over Alembo’s ICT Infrastructuur. De sessie is goed verlopen met veel positieve reacties. Het doel van de sessie was te informeren over het netwerk, zodat zij goed in staat zijn om een goede / betere diagnose te stellen van ICT incidenten. 

De algemene conclusie was dat het overgrote deel van de connectiviteit incidenten in het afgelopen jaar zijn veroorzaakt door klanten van Alembo. Niet door de Alembo infrastructuur zelf. Het begrijpen van de technieken die door Alembo in gebruik zijn, is belangrijk geweest om die awareness te creëren bij onze teamleads.

 


Geef vandaag nog een boost aan uw business

Neem gerust contact met ons op!

Operationele diensten uitbesteden