In gesprek met ICT’er Jorge over RPA

RPA, of Robotic Process Automation, is de ster aan het firmament binnen de wereld van de digitale transitie. Geboost door de huidige COVID situatie zoeken steeds meer organisaties naar een tijd- en kostenbesparende methode om repetitieve taken efficiënt uit te voeren. RPA biedt hier de oplossing voor! Bij Alembo vinden wij het erg belangrijk te blijven ontwikkelen en innoveren, zo ook op het gebied van proces automatisatie. Daarom zijn wij gestart met RPA voor onze klanten. Hoe werkt RPA en hoe pakken we dit op binnen Alembo? Onze toptechneut Jorge Muyden vertelt er graag meer over!

RPA bij Alembo

“Een aantal maanden geleden is aan mij gevraagd of ik me verder wilde verdiepen in RPA en hoe wij dat voor Alembo en haar klanten kunnen inzetten. Vanuit die gedachte ben ik onderzoek gaan doen en heb ik me inmiddels zodanig ontwikkeld dat ik nu demo’s voor onze teamleden organiseer en de RPA trajecten (mede) begeleid.We zijn nu gestart met een traject bij een grote klant van ons. Zij hebben maandelijks enorm veel data te verwerken (iets wat wij voorheen dus manueel deden) wat we nu stap voor stap aan het automatiseren zijn. Hiervoor maken we gebruik van UIpath, een RPA robot leverancier en Citrix, een online omgeving waar alle apps en data in één veilige werkplek worden samengebracht zodat samenwerken op afstand nog gemakkelijker is.”

Wat zijn de voordelen van RPA?

RPA biedt veel voordelen, zowel voor onze klanten als voor Alembo als organisatie. Door RPA is het mogelijk nog meer op kwaliteit en output te sturen. Ook verwerkt een RPA robot sneller, en daarmee dus meer, data in dezelfde periode. Deze robots werken dag en nacht door, een groot voordeel mocht er snel op- en afgeschaald moeten worden.Voor Alembo biedt RPA het grote voordeel dat we minder mensen nodig hebben voor dezelfde output. Hierdoor kunnen we de tijd die vrijkomt bij deze mensen op een andere manier inzetten voor onze organisatie en onze werkzaamheden voor klanten verder uitbreiden. We zien wel dat RPA robots nog niet alles zelf kunnen. Afhankelijk van het proces is er bij RPA automatisering zo’n 20 a 30% uitval. Ons team blijft dan ook nauw betrokken bij de verschillende projecten, meer in een controlerende rol dan volledig in de operatie. Zo kunnen wij meer output leveren binnen dezelfde tijd van nog hogere kwaliteit.RPA biedt enorm veel mogelijkheden en kansen voor organisaties, ongeacht hoe groot deze zijn. Wel moet in gedachte worden houden: RPA moet niet ingezet worden als workaround terwijl andere oplossingen beter zijn en de menselijke inbreng blijft essentieel. Het inrichten van de ‘business rules’ (regels van waaruit de robot acteert), de logica begrijpen, de flow inrichten, het blijft de menselijke maat die dit proces vorm geeft.”

RPA uitdagingen

“Ik vind het erg leuk om te doen! Het is gaaf om te zien hoe snel het werkt en welke positieve impact RPA al in een korte tijd kan hebben. De tijdwinst is direct merkbaar! We zien ook wel uitdagingen bij het automatiseren. Zo moeten de te automatiseren processen niet (te vaak) veranderen. Voor elke verandering is een aanpassing nodig in de business rules, wat dan ook weer getest en geïmplementeerd moet worden. De business rules worden bepaald door de klant. Hier kijken wij proactief bij mee en trachten we zo snel mogelijk potentiële veranderingen te signaleren zodat we deze gelijk mee kunnen nemen tijdens de inrichting van het traject.”

RPA uitbesteden en Alembo inzetten

Met meer dan 16 jaar ervaring op het gebied van dataverwerking en proces verbetering is Alembo de uitgelezen partner op het gebied van succesvolle RPA implementatie. Onze specialisten staan voor u klaar! Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden voor uw organisatie.

Over Jorge Muyden

“Ik werk al lange tijd bij Alembo en heb recent een nieuwe functie als teamlead ICT voor heel Alembo. Het gaat goed en is wel druk. Ik heb een fijn team, dat goed op elkaar is ingespeeld, goede communicatie, weinig issues. Het development team werkt alleen vanuit huis. Als overleg nodig is, vergaderen we via Google Meets. Op maandag, dinsdag en donderdag ben ik op kantoor. Op woensdag en vrijdag ga ik naar school waar ik HBO bedrijfskunde en informatica studeer. Een leuke interessante studie welke aansluit op mijn werk, meer het business gedeelte. Het is leuk om te helpen bij bedrijfsprocessen te verbeteren vanuit een informatica ‘perspectief’.

Jorge teamlead ICT Alembo


Geef vandaag nog een boost aan uw business

Neem gerust contact met ons op!

Alembo en RPA ICT team