De kracht van productdata

U heeft een groeiende webshop en ziet de omzet en het aantal bezoekers stijgen. Supergoed natuurlijk. Tegelijkertijd nemen de klachten en retouren toe. Het aantal verlaten winkelwagentjes stijgt, in plaats van de toename van orders. Ondanks de groei neemt de conversie af. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

Onvolledige productinformatie

Klanten doen onderzoek op het web voordat ze besluiten om een product aan te schaffen. Ze maken keuzes op basis van reviews, foto’s, video’s en uitgebreide productinformatie. Hoe vollediger hoe beter. Een klant haakt af als er te weinig informatie staat of wanneer de informatie niet duidelijk is. De eisen van de klanten zijn hoog en klantverwachtingen ook. Heb jij de informatie niet compleet, dan gaan ze naar een ander. 

Het kan een uitdaging zijn om alle informatie compleet te krijgen van de producten. Soms is de informatie versnipperd beschikbaar of bent u afhankelijk van leveranciers of brondata. De informatie kan ook opgeslagen zijn over verschillende afdelingen, in verschillende bestanden of formaten. Het volledig maken van al deze productdata kost niet alleen veel tijd, het is ook foutgevoelig omdat alle informatie goed en op dezelfde manier moet worden overgenomen. 

Consistentie en SEO technisch correct

Volledige productdata (webcontent: tekst, titel, kenmerken, afbeeldingen, video’s, etc.) draagt bij aan een verhoogde omzet en succes van webshops. Het is het waard om tijd te investeren in hoe productkwaliteit realiseerbaar is en blijft. Het is belangrijk dat alle producten op dezelfde manier verrijkt worden zodat de kwaliteit ook optimaal blijft. Door een goede categorieboom met benodigde specificaties per productsoort op te stellen en data-analyses uit te voeren, wordt helder welke producten goed scoren, welke extra informatie nodig hebben en wat er aan data ontbreekt. 

Met volledigheid in informatie is het ook belangrijk dat klanten eenvoudig kunnen filteren en de juiste resultaten krijgen. Dus zo specifiek mogelijk op de kleur, het merk, de maat, etcetera. Als kenmerkwaarden, zoals maat, kleur, materiaal etc. op verschillende manieren zijn weergegeven, verschijnen niet de juiste producten, waardoor je geen consistente en correcte weergave krijgt. Ook dit is belangrijk om mee te nemen; alles op dezelfde manier registreren (dus niet ‘1 millimeter’ en bij het volgende product ‘1 mm’ en het volgende product ‘één millimeter’). 

Ook het consistent toepassen van SEO regels draagt bij aan hogere kwaliteit en vindbaarheid. Denk hierbij aan de juiste opbouw van de titel, elementen van de titel terug laten komen in de tekst en relevante en aantrekkelijke, juiste informatie. Uiteraard is uniciteit van de content key voor goede productkwaliteit.

De effecten van volledige productdata en de rol van Alembo

Ga vandaag nog aan het slag met het volledig maken van productdata; het heeft direct invloed op het verhogen van conversie en dus omzet. Logisch ook, uw klanten ervaren hierdoor een positieve zoekervaring en vinden snel wat ze wensen. Consistente productdata zorgt er ook voor dat klanten minder snel producten retour sturen omdat het product beter overeenkomt met wensen en verwachtingen dan bij producten met onvolledige productdata. 

Volledige productdata van webshops zorgen bovendien voor een betere vindbaarheid en een verhoogde conversie tot 40% of meer (bron: yellowground.eu, akeneo.com).

Uit een recente opdracht die Alembo voor bol.com verkooppartners heeft uitgevoerd, blijkt ook dat volledige productdata zeer conversieverhogend is. Voor bol.com heeft Alembo productinformatie voor meer dan 15,000 producten verbeterd. Hierbij zijn afbeeldingen, teksten, titels en attributen (specificaties) geoptimaliseerd. De effecten van de verbeterde attributen hadden het hoogst positieve effect op de verhoogde omzet. 

Meer weten over dit project of wat Alembo kan betekenen op het gebied van productdata optimalisatie? Neem gerust contact met ons op. Klanten als bol.com, Blokker, fonQ en Rexel gingen u voor.


Geef vandaag nog een boost aan uw business

Neem gerust contact met ons op!

Operationele diensten uitbesteden