Terugkijken op Alembo’s MVO projecten 2020

2020 stond voor veel uitdagingen. Covid, thuiswerken, klanten naar tevredenheid ondersteunen en elkaar proberen te blijven motiveren en in verbinding met elkaar te staan. Onderdeel van Alembo’s beleid is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Om een steentje bij te dragen aan de maatschappij en tegelijkertijd in verbinding te blijven met elkaar en de omgeving. Hoe we dit in 2020 voor elkaar hebben gekregen leest u in dit blog.

Life is short make it count

Eerder dit jaar hebben we ons ingezet om het MVO keurmerk (ISO26000) te behalen en dat is gelukt (lees hier verder: blog MVO keurmerk gehaald). Dit MVO beleid is opgezet vanuit onze waarde van verbinding: met elkaar, onze klanten, community en onze planeet. Hier vanuit is het mogelijk om te groeien, elkaar te helpen en een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij, onze planeet. Life is is short make it count, is daarom ons MVO motto.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een bekende term die uitgaat van het ‘Triple Bottom Line’ (People, Planet, Profit) concept van John Elkington gecombineerd met de NEN-ISO 26000 richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze richtlijn gaat uit van de volgende principes:

  • Accountability (verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen).
  • Transparantie.
  • Ethisch gedrag.
  • Respect voor stakeholderbelangen.
  • Respect voor wet- en regelgeving.
  • Respect voor internationale gedragsnormen.
  • Respect voor mensenrechten.

Deze principes zijn diepgeworteld in onze bedrijfsvoering en onze bedrijfscultuur, vormgegeven binnen het ‘Triple Bottom Line’ framework.

MVO beleid Alembo 2020

Visie

Als (financieel) gezond en modern functionerende organisatie wil Alembo op een duurzame en ondernemende wijze bijdragen aan de 21e -eeuwse competentieontwikkeling van circa 500 jongeren in Paramaribo. Hiermee draagt Alembo op haar manier, en in samenwerking met andere organisaties, bij aan de arbeidsontwikkeling in Suriname.

Missie

Onze missie is om een innovatieve, klantgerichte leer-werkomgeving te zijn waarin wij vanuit onze eigen kracht, talenten en kwaliteiten. Dit doen wij door te investeren in projecten die een duurzame en toegevoegde waarde opleveren voor het project zelf, de organisatie en onze medewerkers. Voor ons team is het keer op keer een onvergetelijke ervaring om samen een project op te zetten en succesvol te volbrengen.

Doel: ‘Samen ontwikkelen van 21e -eeuwse competenties’

Het ontwikkelen van 21 -eeuwse competenties is ons doel voor 2020. Om dit in uitvoer te brengen binnen het MVO beleid staan twee thema’s centraal:

  • Be digismart
  • Denken, durven en doen

Deze thema’s reflecteren onze sterke kanten als organisatie, waar we goed in zijn en de individuele talenten en ambities van ons team. Denk hierbij aan het digitaliseren van archieven of opdrachten, het schrijven van teksten voor websites, het uitvoeren van financiële administratie het online bieden van (klanten)service aan onze klanten. Ons team is onderdeel van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen en in 2020 hebben we externe activiteiten en projecten verbonden met onze MVO visie.

Be Digismart

Wij beschouwen ICT geletterdheid van basisvaardigheden zoals bewust omgaan met wachtwoorden en typevaardigheid competenties die in de 21e eeuw niet kunnen ontbreken.

Denken, durven en doen

Dit thema is ontstaan vanuit onze behoefte om ondernemerschap (intra- en entepreneurschap) te ontwikkelen. Bij Alembo stimuleren we onze collega’s om zowel met elkaar, als met externe organisaties te ondernemen op een manier die bijdraagt aan het welzijn van henzelf, de organisatie en de community. Bij het ondernemerschap horen kwaliteiten als onderhandelen, klantgericht communiceren, slim omgaan met geld, juridische kennis, plannen en organiseren. Om onze collega’s hierbij te ondersteunen organiseren we projecten en activiteiten waar ons team hun kwaliteiten individueel en met elkaar kunnen ontwikkelen.

Samenwerkende organisaties

In 2020 hebben wij mogen samenwerken met:

  • Museum Villa Zapakara
  • Un Birti: mensen en kleine organisaties uit de buurt en omgeving
  • Herbaria SU archief
  • Stichting Probitas: deze stichting houdt zich bezig met het ontwikkelen van ICT competenties van jongeren.
  • Sint Paulusschool: Mulo onderwijs in de buurt voor jongeren van 12 t/m 17 jaar.
  • Bromki Dyari: Een groep kinderen van 9 tot 16 jaar die 2 keer per week naar Villa Zapakara gaan voor talentontwikkeling.

Onze MVO activiteiten in 2020

Hieronder een overzicht van onze MVO activiteiten die we dit jaar hebben georganiseerd. We mogen terugkijken op een mooi MVO jaar:

Stadswandeling

Leuke dingen met elkaar doen is in deze tijd een uitdaging, maar waar een wil is, is bij Alembo’ers ook altijd een weg. In de buitenlucht samen eropuit gaan, elkaar anders leren kennen en hele leuke feitjes over Paramaribo ontdekken is dan ook een hele toffe sociale activiteit gebleken. Tijdens de stadswandelingen zijn we begeleid door inspirerende gidsen, voor wie onze stad, onze cultuur en de geschiedenis geen geheimen meer kennen. Super gezellig en heel leerzaam! Check onze Alembo Facebook Suriname pagina voor foto’s en filmpjes. 

Fabulous Fingers Type Wedstrijd

Ieder jaar organiseren wij de zinderende ‘Fabulous Fast Fingers Type Wedstrijd’. Typen is in dit digitale tijdperk een belangrijke vaardigheid om te beheersen, zeker wanneer je bij Alembo werkt. Van de interieurverzorgsters, MT leden tot de gegevensverwerkers, alle Alembo’ers konden meedoen en zo kans maken op geweldige prijzen.

Samen naar de dierentuin

Wanneer dingen niet meer zo vanzelfsprekend gaan, zoals in deze tijd, is het belangrijk dat we er voor elkaar zijn. Wij hebben het gelukkig goed en daarom helpen we met alle liefde de Paramaribo Zoo, die het momenteel wat moeilijker heeft. Hoe we dat doen? Als bedrijf hebben we 200 kaartjes gekocht en verdeeld onder onze medewerkers. Zo krijgt de ZOO de nodige inkomsten binnen om de dieren te verzorgen en krijgen Alembo’ers een welverdiend dagje uit.

Paramaribo Creative City

Paramaribo Creative City is een initiatief van Artist In Residence (lees hier het nieuwsbericht). Over een periode van 12 weken tijd kunnen onze Alembo’ers hun creativiteit naar hartenlust laten vloeien tijdens wekelijkse workshops.

Tea Time op kantoor

Ter introductie van het Alembothema Social Summer hebben we weer een gezellige Tea Time georganiseerd. Met lekkers en spelletjes konden zowel de medewerkers op kantoor als de thuiswerkers weer wat fun & friendship met elkaar beleven. Juist nu is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven en Social Summer geeft ons de gelegenheid om daar op een creatieve manier mee om te gaan, zodat we ons groepsgevoel en onze collegialiteit blijven behouden.

Werkgeluk is volledig in onze manier van werken, bedrijfsvoering en bedrijfscultuur geïntegreerd. Dit begint bij de sollicitatieprocedure en vloeit voort in alles wat we doen: van een grote variëteit aan trainingen, tot events, de kantoorinrichting en de manier waarop we met elkaar omgaan.

Streaming Saturdays

Alembo ondersteunt het project Streaming Saturdays. Op zaterdagen wordt een bezoek gebracht aan een school en mogen kinderen gratis meedoen aan allerlei leuke en leerzame STREAM activiteiten. STREAM staat voor: Science, Technology, Reading, Engineering, Arts & Mathematics en omvat een breed spectrum aan kennis, vaardigheden en zogeheten 21st century skills die vandaag de dag heel belangrijk zijn om mee te geven aan (jonge) kinderen. Alembo heeft het project een financiële ondersteuning geboden en extra manpower geleverd, in de vorm van onze eigen ICT’ers.

Leuke en leerzame quizes

Het introduceren van nieuwe thema’s, werkinstructies of zoals dit jaar; security awareness met het oog op de huidige corona situatie, begeleiden we graag met leuke en leerzame quizzen. Op deze manier blijft de nieuwe stof interessant en interactief met een leuke beloning voor de winnaar!

Villa Zapakara Zaplab

Het ZapLab is Villa Zapakara’s eigen fabrication laboratory en is dé plek waar technologie en creativiteit samen kunnen komen. Als groot voorstander van innovatie en ontwikkeling is Alembo één van de trotse sponsoren van het ZapLab, waar iedereen een mogelijkheid krijgt om hun ideeën om te zetten in een fysiek product en hun ontwerpen te delen.
Bij Villa Zapakara richt men zich voornamelijk op uitvinders en toekomstige ontwikkelaars in de leeftijdsklasse van 12 jaar en ouder. Je kunt er gebruikmaken van zeer geavanceerde apparatuur, zoals een lasercutter, freesmachine en 3D-printer, dus kom maar op met al je goede ideeën en breng ze tot leven!
 

MVO in 2021: Ook in 2021 zullen wij actief bijdragen aan het verbeteren van onze community, individuele- en groeps kwaliteiten en onze planeet. We zijn alweer druk bezig met nieuwe plannen maken en ontwikkelen. 


Geef vandaag nog een boost aan uw business

Neem gerust contact met ons op!

Operationele diensten uitbesteden