Talent moet je net als een plant goed blijven verzorgen

Operationeel directeur Eline Verhek weet één ding heel zeker: om te kunnen groeien moet je voortdurend investeren in je medewerkers. Talent heeft voeding nodig, net als een plant water moet krijgen. In dit artikel gaan we dieper in op werkgeluk en waarom het zo belangrijk is om te blijven investeren in je medewerkers. 

Aansturing van de operatie met 'HR-bril'

Alembo voert met meer dan 300 mensen werk uit op afstand voor klanten over de hele wereld: Business Process Outsourcing. Eline is sinds 2016 operationeel directeur en gebruikt haar HR-ervaring nog dagelijks: “Alles binnen onze  dienstverlening is gebaseerd op het gedrag van mensen. Aandacht voor performance is één van de grootste succesfactoren.” Wat opvalt bij nieuwe collega’s en klanten die ons bezoeken is de efficiëntie van ons bedrijf: een prettige sfeer – een vrijwel papierloos kantoor in één open ruimte, zonder vaste werkplekken.

‘We streven naar maximale flexibiliteit voor een goede werksfeer. Talent en productiviteit gedijen daarbij. Werkgeluk is een belangrijke voorwaarde voor goede dienstverlening.’

Het draait niet alleen om belonen van prestaties

Wij willen een verschil maken door niet enkel prestaties te belonen. In Suriname is het voor velen een uitdaging om rond te komen voor de dagelijkse voorzieningen laat staan om bijvoorbeeld een HBO opleiding te volgen. Naast het waarderen van prestaties in non-financiële vormen hebben we een opleidingsbudget o.a. voor HBO opleidingen en een uitgebreid intern trainingscurriculum . We werken met de Talent Motivatie Analyse en het competentiewoordenboek wat een heldere structuur geeft voor het ontwikkelen van talenten. Onze performance gesprekken geven goed inzicht in de talenten van medewerkers en hierop stemmen we zo goed mogelijk ontwikkelingsactiviteiten en begeleiding af. Doordat medewerkers groeien verbeterd hun arbeidsperspectief en daarbij behorende voorzieningen. Onze inspirerende Thema maanden bieden diverse activiteiten om op een zeer toegankelijke manier kennis te vergroten over diverse onderwerpen. 

Werkgeluk vraagt om een andere mindset

In 2017 ontdekte Eline de methodiek van Werkgeluk via het HappinessBureau, en ze paste dit meteen toe in het bedrijf. Ondertussen staat het verankerd in het beleid. “We waren al bezig met de verbetering van de werksfeer, bijvoorbeeld met een verplichte training in omgaan met roddelen. We hebben eerst gemeten hoe hoog het werkgeluk lag. Managers bleken het gelukkigst met hun werk.” Bij participerend leiderschap horen leidinggevenden er te zijn voor hun medewerkers, het is uiteraard belangrijk om ons op hen te richten. Zij moeten zich prettig voelen. De kleinste dingen bleken al veel impact te maken, zoals goede koffie. Soms heeft iemand behoefte aan een andere opdracht of meer uitdaging. Het gesprek aangaan is altijd belangrijk; het gaat niet alleen om iemands prestaties ook wat iemand wil bereiken in het leven.

Werkgeluk vraagt een andere mindset bij iedereen en voortdurende aandacht. “Het moet vooral uitgesproken kunnen worden. Ondertussen vindt iedereen het hier heel normaal maar het is nooit klaar. Net als een plant moet je het voortdurend water geven. We blijven inzetten op het trainen van competenties, weerbaarheid, omgaan met feedback, zelf- en talentontwikkeling en bedrijfscultuur.” Elk team krijgt ook een budget om het groepsgevoel te versterken, bijvoorbeeld met een teambuildingsuitje.

Aandacht voor ondernemerschap en studie

Alembo moedigt ondernemerschap aan. “Veel werknemers combineren hun werk met een opleiding. Daar werken wij graag aan mee. Wij gebruiken de Talent Motivatie Analyse om op een structurele manier aandacht voor persoonlijke ontwikkeling te houden.” Veel medewerkers groeien door binnen het bedrijf. Van sollicitanten wordt naast de noodzakelijke capaciteiten vooral een positieve houding verwacht.

Werkgeluk en MVO beleid uniek voor Suriname

Alembo is het eerste Surinaamse bedrijf dat een MVO keurmerk 26000 heeft behaald.  We geven jaarlijks gericht inhoud aan MVO, ook in 2020 tijdens de COVID maatregelen door een project voor jonge artiesten te ondersteunen die solo exposities en workshops konden geven. De medewerkers van Alembo, circa 100, konden hier gratis naar toe. De samenwerking zijn vaak ondersteunend participatief, een kans voor medewerkers om iets nieuws te leren. 

Wij kiezen bewust voor transparantie en willen dat medewerkers zich veilig voelen. Het gaat erom dat je succes alleen bereikt als het ook voor de mensen werkt. 


Geef vandaag nog een boost aan uw business

Neem gerust contact met ons op!

Operationele diensten uitbesteden